اميد موسوي، كارشناس بازارهاي مالي درخصوص وضيت فعلي بازار مسكن گفت: بهتر است در ابتدا بررسي روي سيكلهاي رونق و ركود مسكن از سال ۱۳۷۰ داشته باشيم.
۱- چرخه اول بازار مسكن: از سال ۱۳۷۲ آغاز و پس از ۲۵۶ درصد رشد قيمتي به پايان رسيد. سپس قيمتها ۹ درصد از سقف كاهش پيدا كرد
۲- چرخه دوم: از سال ۱۳۷۸ بار ديگر متوسط قيمت آپارتمان ۳۱۷ درصد رشد را تجربه نموده است. در ادامه قيمت ۱۱ درصد عقب نشيني كرد.
۳- چرخه سوم: از سال ۱۳۸۴ كليد خورده و پس از ۲۶۰ درصد افزايش ۲۵ درصد كاهش قيمت تجربه شد
۴- چرخه چهارم: از سال ۱۳۹۰ قيمت ۲۳۶ درصد رشد و سپس ۲۲ درصد كاهش پيدا كرد.
۵- چرخه پنجم: از سال ۱۳۹۶ رشد قيمت آغاز و پس از ۶۳۰ درصد رشد و از زمستان ۱۳۹۹ به دوره ركود وارد شده.
اين كارشناس درمورد تحولات مسكن در سال ۱۴۰۰ و پيشبيني ۱۴۰۱ بيان كرد: از زمستان ۱۳۹۹ مسكن پس از يك كاهش قيمت مقطعي، تقريبا قيمت مسكن متعادل شده است و در همان محدوده ۳۰ ميليون تومان به ازاي هر متر مسكوني در تهران در نوسان بوده است.
او ادامه داد: با توجه به اينكه دوره ركود شروع شده از زمستان ۱۳۹۹ شروع شده است، در صورت احياي برجام، مسكن ميتواند در سال ۱۴۰۱ نيز متعادل و در ركود باشد. همينطور استدلالهايي تجربي ميتواند بر اين پيشبيني صحه بگذارد مانند اينكه به طور معمول دوران ركود مسكن، دوران اول رياستجمهوريهاست!
موسوي افزود: به هرحال بر هيچكس پنهان نيست شرايط فعلي كشور بسيار با گذشته متفاوت است و به نظر بنده در سالهاي ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در صورت احياي برجام رشد ۳۵٪ سالانه در قيمتها و در صورت عدم احياي برجام تورم افسارگسيخته و شكستن سقفهاي قبلي و ركوردهاي جديد قيمتي بيش از ۵۰٪ سالانه را در پيش خواهيم داشت. قيمت يك متر واحد مسكوني در تهران هم اكنون به طور متوسط ۳۳ ميليون تومان است.
موسوي درخصوص عوامل موثر بر قيمت مسكن گفت: عوامل متعددي را ميتوان در نظر گرفت. قيمت زمين، هزينه ساخت، نرخ بهره حقيقي، سرانه ساختمانهاي مسكوني تكميل شده، حجم نقدينگي، بازدهي بازارهاي رقيب (مانند بورس و طلا و ارز و …)
و همچنين درمورد كنترل قيمت مسكن بيان كرد: شايد بتوان نتيجه گرفت براي كنترل قيمت مسكن تقويت عرضه و كنترل هزينه ساخت بهترين استراتژي ميتواند باشد. همچنين سياستهاي ضدتورمي مانند احياي برجام، جداسازي بودجه نفتي، بهبود سيستم مالياتي، جبران غيرتورمي كسري بودجه، سياستهاي توسعهاي و توليدمحور و … ميتواند در ثبات قيمتها و تحليلپذيري بيشتر موثر باشد.