مالیات بر خانه‌های خالی چه تاثیری بر بازار دارد؟/ دولت از خود شروع کند!

مالیات خانه‌های خالی از سکنه، تکلیفی قانونی است که باید امسال اجرایی شود. مدتی قبل سازمان امور مالیاتی از شناسایی ۵۷۰ هزار واحد مسکونی خالی در کشور خبر داد، اما یک کارشناس مسکن می‌گوید: مالیات بر خانه‌های خالی تاکنون تاثیر خاصی بر بازار نداشته است، جز اینکه بازار را در هیجان و انتظاری کاذب پیش می‌برد.

اخيرا مديركل دفتر طراحي و تحليل فرآيندهاي مالياتي سازمان امور مالياتي از شناسايي و محاسبه ماليات بيش از ۵۷۰ هزار واحد مسكوني خالي از سكنه خبر داد. آيا قانون ماليات بر خانه‌هاي خالي اجرايي شده است؟

روز گذشته اما، ديوان محاسبات اعلام كرد كه واريز ماليات واحدهاي مسكوني گران قيمت و خالي تا پايان دي، همچنان صفر درصد بوده است.

پس از آن سازمان امور مالياتي ادعاي پيشين خود را تكرار و اعلام كرد كه قبض مالياتي براي ۱۲۵۰۰ خانه لوكس و ۵۶۸ هزار واحد مسكوني خالي صادر شده است

تاثير ماليات بر خانه‌هاي خالي بر بازار مسكن

اما آيا ماليات بر خانه‌هاي خالي از سكنه، در شرايطي كه مسكن در ركود به سر مي‌برد توانسته تاثيري روي عرضه و قيمت داشته باشد؟

منصور غيبي كارشناس مسكن در اينباره به تجارت‌نيوز گفت: ماليات بر خانه‌هاي خالي تاكنون تاثير خاصي بر بازار نداشته است. جز اينكه بازار را در هيجان و انتظاري كاذب پيش مي‌برد. مردم بايد آگاه باشند كه چه رفتاري بابت همكاري با اين فضا براي آنها پيش مي‌آيد و چه تبعاتي در صورت عدم همكاري وجود دارد.

وي افزود: دولت بالاترين دارايي مازاد در كشور را دارد. بدنه‌اي كه توده‌هاي عمومي آن را به عنوان املاك دولتي مي‌شناسد. دولت بايد از خود شروع كند. انتظار مي‌رود اعلام كند چگونه رئيس‌جمهور دستور داده است كه ويلاهاي كنار حريم رودخانه و درياها برداشته شود و مميزي را ازآنجا شروع كرده‌اند، در اينصورت طبيعتا مردم بيشتر همكاري مي‌كنند.

غيبي گفت: درحال حاضر بيش از چيزي كه اعلام رسمي شده خانه‌هاي خالي وجود دارد. البته مردم نيز در اين موارد پيش‌قدم نمي‌شوند و منتظر مي‌مانند ببينند تبعات آن درصورتي كه انجام ندهند چيست. اين رفتارها باعث شده قانون ماليات بر خانه‌هاي خالي حداقل تاثير مثبتي در جامعه نداشته باشد.

تاثير ماليات خانه‌هاي خالي بر ميزان عرضه

او در مورد ماليات بر خانه‌هاي خالي بر آينده بازار مسكن و ميزان عرضه گفت: اين قانون در آينده نيز تاثير خاصي بر ميزان عرضه ندارد. ملك و املاك و مسكن بالاترين و بيشترين دارايي ريالي براي هرشخص محسوب مي‌شود. به همان ميزان هم صاحب آن دارايي به راحتي نمي‌خواهد آن را از دست دهد. قوانين ساده، مطالعه‌نشده و غيراجرايي نمي‌تواند مردم را نسبت به ارائه قيمت كمتر يا پايين‌تر از عرف بازار مجاب كند.

غيبي ادامه داد: اگر دولت از خود اين مميزي را شروع مي‌كرد مردم نيز تبعيت مي‌كردند. البته امتيازاتي نيز بايد تعريف شود و با تهديد نمي‌شود اين مسائل را حل كرد.

وضعيت بازار مسكن درصورت احياي برجام

اين كارشناس مسكن درمورد وضعيت بازار مسكن شرح داد: ما از زماني كه عرضه را از لحاظ زمين، دارايي و جواز ساخت به عناصري داديم كه خود شايستگي فني و مالي والايي نداشتند و  در زمينه قيمت و املاك موثر بودند بد شروع كرديم.

او درمورد چشم‌انداز خود از آينده مسكن گفت: در اين ماه پاياني سال حضور معنادار مشتريان شب عيد مي‌تواند تاثيرگذار باشد. بهمن از نظر ماه‌هاي مشابه در سال‌هاي گذشته ماه خوبي نبود، ولي بازار سال بعد به عوامل بيروني يعني سايست‌گذاري‌هاي بين‌الملل و مذاكرات سياسي چشم دوخته است.

غيبي افزواد: اگر فضاي مذاكرات روند مثبتي داشته باشد مي‌تواند نتايج خوبي نيز براي بازار مسكن به همراه بياورد و اگر برجام به سرانجام خوبي نرسد علاوه براينكه ركود تورمي درجا مي‌زند موجب افزايش قيمت كاذب نيز مي‌شود.

گزارش اشکال Top