چالش‌های دریافت وام ودیعه/ موانع بانک‌ها پیش پای مستاجران

در حالی که بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، قرار است تسهیلات ودیعه اجاره مسکن یکی از راهکارهای رفع مشکلات مستأجران باشد، آنها با چالش‌های بانکی دریافت وام ودیعه مواجه هستند.

در حالي كه بيش از دو ماه از ابلاغ مصوبه ستاد ملي مقابله با كرونا مبني بر اعطاي تسهيلات كمك وديعه اجاره مسكن از سوي بانك مركزي به بانك‌هاي عامل مي‌گذرد، هنوز بسياري از متقاضيان موفق به دريافت اين تسهيلات نشده‌اند.

اين در حالي است كه قرار بود فرآيند ثبت نام را وزارت راه و شهرسازي از طريق سامانه طرح اقدام ملي مسكن انجام دهد؛ اما با بروز مشكلاتي حدوداً يك ماهه در اين سامانه، ثبت نام با مشكلاتي مواجه شد كه نتيجه آن حذف برخي ثبت‌نام كنندگان بود؛ به گفته محمود محمودزاده معاون مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي، آن دسته از متقاضياني كه به دليل بروز مشكلات فني در سامانه طرح اقدام ملي مسكن، ثبت نام آنها به حالت تعليق درآمده، مي‌توانند بار ديگر به سامانه مذكور مراجعه و نسبت به ثبت نام اقدام كنند.

با اين حال در ثبت نام وام وديعه مسكن و نيز پرداخت آن مشكلاتي به وجود آمده و بانك‌ها موانعي بر سر راه مشمولان دريافت اين تسهيلات قرار داده‌اند كه با همكاري وزارت راه و شهرسازي و بانك مركزي و بانك‌هاي عامل قابل حل است.

تا كنون از مجموع ۷۵۰ هزار مستأجري كه ثبت نام كرده‌اند، وزارت راه و شهرسازي شرايط ۸۱ هزار نفر را احراز و براي دريافت تسهيلات وديعه مسكن، به بانك‌هاي عامل معرفي كرده است.

ساماندهي بازار اجاره مسكن؛ اولويت وزير راه؟

رستم قاسمي، وزير راه و شهرسازي در نخستين پيامي كه در صفحه شخصي خود در فضاي مجازي در هنگام معرفي‌اش به عنوان وزير پيشنهادي منتشر كرد، ساماندهي وضعيت بازار اجاره مسكن را نخستين اقدام خود عنوان كرد؛ با اين حال تا كنون گشايشي در رفع مشكلات مستأجران براي دريافت تسهيلات وديعه مسكن رخ نداده است.

براي اعطاي تسهيلات وديعه مسكن، بانك مركزي ۱۲ بانك عامل را شامل يك بانك دولتي، دو بانك نيمه دولتي، ۷ بانك خصوصي و دو مؤسسه اعتباري در نظر گرفته است كه متقاضياني كه مشمول دريافت اين تسهيلات مي‌شوند، مي‌توانند بر اساس محل زندگي خود، نزديكترين شعبه بانك عامل مورد نظرشان را برگزينند.

چالش‌هاي بانكي دريافت وام وديعه مواجه

اما دريافت اين وام كار ساده اي نيست؛ بانك‌هاي عامل به دلايل متعدد روي خوشي به پرداخت اين‌وام‌نشان نداده‌اند و مستاجران با چالش‌هاي بانكي دريافت وام وديعه مواجه هستند.

۱- برخي شعب بانك‌هاي عامل مي‌گويند بودجه و اعتبار لازم به ما داده نشده است.

۲- برخي ديگر هم اعلام كرده‌اند بودجه‌اي كه دارند، مربوط به پرداخت وام وديعه مسكن در سال قبل است و براي تمديد پرداخت آن، هيئت مديره بانك بايد مصوبه جديدي به شعب ابلاغ كند.

۳- بانك‌ها قراردادهاي اجاره نامه ميان پدر و مادر با فرزند يا برادر و خواهرها با يكديگر را نمي‌پذيرند؛ در حالي كه مستأجري كه فقدان واحد مسكوني اش به تأييد وزارت راه و شهرسازي رسيده، يعني هيچ واحد مسكوني از خودش ندارد و حائز شرايط استفاده از اين وام است.

اين موضوع در حالي از سوي بانك‌ها به شعب ابلاغ شده كه در مصوبه ستاد ملي مقابله با كرونا نيست و هيئت مديره بانك‌ها رأسا اقدام به تصويب چنين بخشنامه‌اي و ابلاغ آن به شعب خود كرده‌اند.

تفاسير عجيب بانك‌ها
از ديگر تفاسير به رأي هايي كه بانك‌ها براي پرداخت وام وديعه داشته‌اند، شامل اين موارد است:

-اگر شوهر (سرپرست خانوار) در تهران نباشد، همسر (زوجه) نمي‌تواند به وكالت از او تقاضاي دريافت تسهيلات كند و بايد زوج شخصاً در شعبه حاضر شود.

– در صورتي كه اجاره نامه به اسم همسر (زوجه) باشد، امكان دريافت تسهيلات وديعه مسكن به نام خود را ندارد و بايد حتماً اين تسهيلات به نام سرپرست خانوار (زوج) ثبت و اخذ شود؛ حتي اگر اقساط آن را زوجه (در صورت شاغل بودن) پرداخت كند.

– سامانه طرح اقدام ملي مسكن ابتدا اقدام به دريافت كد رهگيري قرارداد اجاره نامه كرده كه براي مستأجران، هزينه بالايي دارد؛ سپس با مراجعه مشمولان به بانك، به آنها گفته مي‌شود كه بودجه و اعتبار لازم به آنها ابلاغ نشده است يا اجاره نامه مورد نظر با شرايط اعلام از سوي بانك منطبق نيست و بايد مستأجر كد رهگيري جديد دريافت كند.

در حالي كه طبق اعلام اتاق اصناف ايران به اتحاديه مشاوران املاك، ابطال اجاره نامه‌هاي قبلي و دريافت كد رهگيري جديد و ثبت آن در سامانه املاك و مستغلات، ۱۴ روز به طول مي‌انجامد.

براين اساس لازم است وزارت راه و شهرسازي با همراهي بانك مركزي هرچه سريع‌تر با ابلاغ يك آيين‌نامه شفاف، روند مانع تراشي بانك‌ها در پرداخت اين تسهيلات را تسريع كنند و چالش‌هاي بانكي دريافت وام وديعه مواجه را از ميان بردارند.

منبع: مهر

گزارش اشکال Top