ميانگين قيمت هرمترمربع مسكن تهران در اسفند سال گذشته از ۳۰ ميليون تومان عبور كرد اما با شروع سال ۱۴۰۰ قيمت مسكن كاهشي شد و دوباره به زير ۳۰ ميليون تومان براي هر مترمربع رسيد.
بر اساس آخرين گزارش بانك مركزي متوسط بهاي هر مترمربع مسكن در تهران در ارديبهشت امسال به ۲۸.۸ ميليون تومان رسيده است.
با وجود اين برخي كارشناسان اعتقاد دارند كه قيمت مسكن بيشتر از اين كاهش نخواهد داشت. آنها به افزايش هزينههاي توليد و كاهش عرضه اشاره ميكنند و اعتقاد دارند نوسان فعلي قيمت به دليل ركود سنگين بازار و بلاتكليفي آن در شرايط مبهم وضعيت مذاكرات وين و نتيجه انتخابات است.
عبدالله مشكاني، كارشناس بازارهاي مالي در اين زمينه به تجارتنيوز گفته بود كه رشد قيمت مسكن در ايران عموما به دليل كمبود عرضه در مقابل تقاضا است و تا اين شرايط به بازار حاكم باشد نميتوان اميد داشت كه قيمت مسكن دستخوش ريزش قيمت شود.
بر اساس برآوردهاي وزارت راه و شهرسازي، بازار ايران سالانه به حدود يك ميليون واحد مسكوني جديد نياز دارد اما ميزان عرضه مسكن چيزي حدود يك سوم اين تقاضا است.
از اين گذشته در حال حاضر هزينه ساخت و ساز افزايش قابل توجهي داشته است.
شهرداري تهران در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ خود رشد ۷۰ درصدي عوارض ساخت و ساز را در نظر گرفته است كه به اين ترتيب ميانگين عوارض ساخت و ساز هر مترمتربع مسكن در تهران تا يك ميليون تومان ميرسد و به اين ترتيب عوارض ساخت يك واحد ۱۰۰ متري در تهران حدود ۱۰۰ ميليون تومان ميشود!
رامين گوراناوريمي، دبير انجمن انبوهسازان تهران در گفتگويي به تجارتنيوز گفته است كه اين اتفاف موجب كاهش شديد ساخت و ساز در تهران شده است.
همزمان با اين موضوع انجمن توليدكنندگان سيمان از رشد ۴۰ درصدي قيمت هر پاكت سيمان خبر داده و تشكلهاي صنفي مرتبط با توليدكنندگان و فروشندگان آهن از روند رو به صعود قيمت تيرآهن و ميلگرد خبر دادهاند.
گذشته از اين انجمن صنفي كارگران ساختماني از مهاجرت بخش قابل توجهي از كارگران افغانستاني و افزايش هزينه نيروي انساني در اين بخش خبر داده است.
اگر اين گزينهها را كنار رشد قيمت زمين و ساير عوامل توليد و بازار مسكن بچينيم متوجه ميشويم كه احتمال سقوط قيمت مسكن ضعيف است.