همهي خانوارها چه روستايي، چه شهري، چه مالك و چه مستاجر بايد اطلاعات خانههايي كه دارند يا در آن زندگي ميكنند را در سامانه املاك و اسكان ثبت كنند.
در حال حاضر قرار است از خانههايي كه در شهرهاي بالاي ۱۰۰ هزار نفر جمعيت هستند و بيشتر از ۱۲۰ روز خالي باشند ماليات گرفته شود.
طبق اطلاعيه وزارت راه و شهرسازي، واحدهاي مسكوني كه هر يك از مالك يا بهرهبردار آنها در سامانه ملي املاك و اسكان كشور ثبت نشده باشد در حكم خانه خالي تلقي شده و مشمول جريمه ميشود.
آخرين مهلت ثبت اطلاعات مسكن ۱۹ خرداد است، اما به نظر ميرسد با ايراداتي كه اين طرح داد اجرايي شدن آن و ماليات گيري از خانههاي خالي در امسال اجرا نميشود.
اولين ايراد اين سامانه اين است كه فقط بايد افراد حقيقي اطلاعات خود را ثبت كنند و الزامي براي ثبت املاك حقوقيها وجود ندارد، اين در حالي است كه بيشترين خانههاي خالي در اختيار حقوقيهاست.
براساس اظهارات حسين ميرزايي كارشناس حوزه دولت الكترونيك، با توجه به اين كه ظرفيتي براي ثبت املاك حقوقيها وجود ندارد فرد قادر است ملك خود را به نام شركت كند و از ماليات برخانههاي خالي معاف شود.(اقتصاد آنلاين)
به گفته او يكي ديگر از مشكلات اساسي سامانه املاك و اسكان اين است كه به اطلاعات دستگاههاي ديگر وصل نيست. حدود ۱۶ سرويس وجود دارد كه اطلاعات آن بايد يا در سامانه ميآمد و يا استعلام ميشد؛ اما در عمل چنين اتفاقي نيافتاده و مردم لازم است تا همه اطلاعاتي كه بايد از دستگاههاي مختلف اخذ ميشد، ثبت كنند.
به عبارت ديگر ابتدا بايد اطلاعات املاك كه در اختيار ارگانهايي چون سازمان ثبت اسناد و املاك، اتحاديه املاك، سازمان اوقاف و امور خيريه، بنياد مسكن، سازمان شهرداريها و دهياريها و… است تجميع شود اما آنطور كه ميرزايي ميگويد اين سامانه به اطلاعات اين دستگاهها وصل نيست.
با ايراداتي كه اين سامانه دارد و فرصتي كه براي فرار مالياتي حقوقيها ايجاد شده، به نظر ميرسد طرح مالياتگيري از خانههاي خالي قابل اجرا شدن نباشد.