آغاز ريلگذاري خط آهن چابهار ـ زاهدان يكي از مهمترين طرحهاي توسعهاي چابهار، اتصال اين منطقه به شبكه ريلي و در نهايت اتصال راهآهن چابهار به كريدور ترانزيتي شمال-جنوب است. بر اين اساس روز گذشته ريلگذاري راهآهن چابهار ـ زاهدان از سمت بندر چابهار آغاز شد. ريلگذاري خط آهن چابهار ـ زاهدان به طول ۶۲۸ كيلومتر است.
بخش شمالي خط آهن چابهار ـ زاهدان از ايرانشهر آغاز شده و پس از عبور از خاش و ايستگاه جيگولي به زاهدان ميرسد و بخش جنوبي اين خط آهن پس از چابهار از نيكشهر عبور كرده و به ايرانشهر متصل ميشود.
توسعه زيرساختهاي حمل و نقلي منطقه شرق كشور، اتصال افغانستان و كشورهاي آسياي ميانه به آبهاي آزاد و توسعه اقتصادي و اجتماعي سواحل مكران از اهداف اجراي خط آهن چابهار – زاهدان است.
در حال حاضر پيشرفت فيزيكي اين خط ريلي ۴۷ درصد برآورد ميشود و طبق وعده مسئولان در سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداري خواهد رسيد.
وزير راه و شهرسازي در مراسم آغاز ساخت خط ريلي چابهار-زاهدان از سمت چابهار گفت: تفاهمنامه چندجانبهاي با كشورهاي مشتركالمنافع و شركتهاي راهآهن منطقه منعقد كرديم تا با تعرفههاي واحد، سهم ترانزيت ريلي خود را در منطقه افزايش دهيم.
اسلامي اظهار داشت: پروژه راهآهن چابهار مهمترين، راهبرديترين و طولانيترين پروژه ريلي كشور به طول ۶۲۸ كيلومتر و با احتساب ايستگاهها و خطوط فرعي ۷۳۰ كيلومتر است.
وي ادامه داد: با توجه به تأكيدات مقام معظم رهبري و سياستهاي كلي نظام جمهوري اسلامي ايران رئيسجمهوري اتصال ۵ مركز استان به شبكه ريلي را مدنظر قرار داد كه محقق شد. وزير راه و شهرسازي افزود:در حال حاضر ۵ پروژه ريلي در دست اقدام است كه مهمترين آن خط آهن چابهار- زاهدان است.
اسلامي گفت: حدود سه ماه پيش از سمت زاهدان ريلگذاري مكانيزه را آغاز كرديم. تا پايان ماه جاري راهآهن خواف- هرات به عنوان پروژهاي بينالمللي با حضور مقامات عالي دو كشور افتتاح ميشود.
وزير راه و شهرسازي اظهار كرد: راهآهن يزد- اقليد خط آهن ميانه- اردبيل و راهآهن همدان- سنندج در حال تكميل و اجرا است. همچنين پروژه ريلي بندر كاسپين- رشت و اصفهان- شهركرد جزو ۷ پروژه باقي مانده است كه حداكثر تا پايان سال آينده افتتاح ميشود.
اسلامي گفت: مجموعه خطوط ريلي كشور كه در ابتداي دولت يازدهم ۱۰ هزار و ۷۰۰ كيلومتر بود امروز با احتساب خطوط فرعي ۱۶۰۰۰ كيلومتر خواهد بود.
وي بيان كرد: عضويت راهآهن ايران در كشورهاي مشترك المنافع و تفاهمنامههاي چند جانبه با شركتهاي راهآهنهاي منطقه در حال انعقاد است تا با تعرفههاي واحد سهم ترانزيت ريلي را افزايش دهيم و از اين طريق از شرق تا غرب و شمال تا جنوب كريدورهاي ترانزيتي فعال شوند.
وزير راه و شهرسازي افزود: شهر فرودگاهي چابهار از پروژههاي مصوب است، مشكلاتي دارد كه در حال رسيدگي و پيگيري هستيم.
اسلامي بيان كرد: همچنين خط آهن شملچه- بصره در حال پيگيري است.
وي با اشاره به بازديد خود از مناطق حاشيه نشين چابهار گفت: مشكلات حاشيه نشيني چابهار بزودي رفع خواهد شد.
مهدي عبوري، مديرعامل شركت بازآفريني شهري هم كه در چابهار حضور داشت، در گفتوگو با «ايران» در مورد حل مشكل حاشيهنشيني در چابهار گفت: علت اينكه دولت رفع مشكل حاشيه نشيني در چابهار را در دستور كار قرارداده اين است كه بر اساس مدل جمعيتي، چابهار بيشترين ميزان حاشيهنشيني را دارد.
عبوري افزود: دو شهر مرادآباد و ميرآباد در محدوده قانوني شهر چابهار به عنوان پايلوت در پايان حاشيهنشيني مورد نظر هستند. حاشيهنشينان اين دو شهر عمدتاً كپرنشين يا زاغهنشين هستند.به گفته عبوري دولت براي نخستين بار در نظر دارد زاغهنشيني و كپرنشيني در اين منطقه را پايان دهد به همين دليل با همكاري وزارت كشور و شهرداريها و سازمان بسيج هزار مسكن رايگان براي حاشيهنشينان چابهار در مرحله اول ساخته و به آنان واگذار ميشود. ساخت اين مسكنها از روز گذشته شروع شد.
به اين ترتيب براي اولين بار در كشور واحد مسكوني رايگان براي توسعه حاشيه شهرها ساخته ميشود. بيشتر حاشيه نشينان چابهار مهاجراني هستند كه بعد از اجراي طرحهاي توسعهاي اين بندر به منطقه مهاجرت كردند و مجبور به زاغهنشيني يا كپرنشيني شدهاند. معاون وزير راه و شهرسازي تأكيد كرد كه برنامه توسعه مناطق حاشيهاي چابهار به ساخت مسكن محدود نميشود و ايجاد اشتغال و توسعه فرهنگي و اجتماعي نيز در اين مناطق در دستور كار است.
آغاز ۵ پرورژه دريايي و بندري
روز گذشته همچنين محمد راستاد، معاون وزير راه و شهرسازي از آغاز ساخت ۵ پروژه دريايي و بندري با سرمايهگذاري ۹۱۴ ميليارد توماني بخش خصوصي در بندر چابهار خبر داد.
راستاد در حاشيه مراسم افتتاح پروژههاي بندر چابهار اظهار داشت: در چابهار بيش از۴۱۶ ميليارد تومان پروژه در حوزه دريايي و بندري به بهرهبرداري ميرسد. پروژههاي مذكور شامل تجهيزات روبنايي، پايانه كانتينري، ترمينال كانتينري، طرح توسعه بندر چابهار و پروژههاي مرتبط با شناورهاي عملياتي بندر شهيد بهشتي چابهار است.
وي همچنين از ورود يك فروند قايق حفاظت به بندر چابهار خبر داد كه توسط توليدكنندگان داخلي ساخته شده است. همچنين با سرمايهگذاري بخش خصوصي ۵ پروژه با اعتبار ۹۱۴ ميليارد تومان آغاز ميشود.
مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي اظهار داشت: اين پروژهها شامل انبارهاي نگهداري كالا، احداث مخازن محصولات پتروشيمي، مخازن فرآوردههاي نفتي و تأسيسات نگهداري مواد غذايي و… است.
در حاشيه مراسم افتتاح پروژههاي توسعهاي چابهار، عبدالرحيم كردي، مديرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار درباره فرودگاه در دست احداث چابهار اظهار داشت: در اين پروژه مطالعات بالادستي انجام شده است و سند توسعه سواحل مكران لزوم ساخت اين فرودگاه را تأكيد دارد. وي ادامه داد: فرودگاه چابهار فقط فرودگاه مسافري نيست بلكه شهر فرودگاهي است و با تكميل اين فرودگاه چابهار يكي از ۴ شهر لجستيك كشور خواهد شد.
مديرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: در حال حاضر بندر امام خميني(ره)، بندرعباس و بوشهر لجستيكي هستند و مقرر شده است هر ۴ مدل حمل و نقلي در چابهار هم اجرا شود و با احداث اين فرودگاه و تكميل خط آهن چابهار ـ زاهدان موضوع شهر لجستيكي تكميل خواهد شد.
كردي گفت: مطالعات طرح جامعه شهر فرودگاهي چابهار به پايان رسيده و مقرر است شهر فرودگاهي چابهار نظير فرودگاه بينالمللي امام خميني(ره) يكي از شهرهاي فرودگاهي ترانزيت مسافري مرتبط شود.
وي ادامه داد: ما از نظر جغرافيايي نسبت به دوحه و دوبي جايگاه مناسبتري داريم و ميتوانيم پروازهاي كانكشني و ترانزيتي به/از چابهار برقرار كنيم.
مديرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار اظهار داشت: درباره ساخت شهر فرودگاهي چابهار مسائلي مطرح شده است و بايد كارشناسي شود و تصميمگيري ملي در اين باره اجرا شود.