آسیبی که دلالان مصالح ساختمانی به بازار ساخت و ساز می زنند

نوسانات قیمت مصالح ساختمانی به همان اندازه که برای دلالان سودآور است، ساخت و ساز را به رکود کشانده و متقاضیان خرید را از بازار مسکن دور می کند.

تغيير مداوم قيمت فولاد و مصالح ساختماني، بخش ساخت و ساز را به ركود كشانده است. با وجود آنكه بر اساس اعلام نمايندگان مجلس، قيمت سيمان در محل توليد ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان است و با قيمت ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان بايد به دست مصرف كننده برسد هم اكنون نرخ سيمان در بازار آزاد ۲۰ تا ۲۴ هزار تومان تعيين مي شود و عمده سود به جيب دلالان مي رود.

از سه ماهه چهارم سال ۱۳۹۸ تا سه ماهه دوم سال ۱۳۹۹ قيمت هر كيلوگرم ميلگرد از حدود ۶۱۰۰ تومان به ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان رسيده است. قيمت هر متر مكعب بتن نيز از ۲۲۰ هزار تومان به ۳۳۰ هزار تومان افزايش يافته است. نرخ شاسي تيرچه كه در سه ماهه چهارم سال گذشته كيلويي ۷۹۰۰ تومان بوده به ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان رسيده است. دستمزد اجراي اسكلت، متري۹۰ هزار تومان بوده كه هم اكنون متري ۱۲۰ هزار تومان شده و هر عدد يونوليت كه قيمت آن در سه ماهه چهارم سال قبل ۳۰ هزار تومان بوده به ۸۰ هزار تومان رسيده است.
گفته مي شود در حال حاضر توليد سيمان ۱۸ ميليون تُن مازاد نياز كشور است اما سه مولفه موجب افزايش قيمت اين كالا شده است؛ نخست رشد بهاي پاكت سيمان كه از جنس پروپيلن بوده و توليد آن وابسته به پتروشيمي است. دومين مولفه اثرگذار در قيمت سيمان افزايش هزينه حمل و نقل و سومين عامل به فضاي سوداگرانه برمي گردد.

قيمت سيمان در حالي طي ماههاي اخير روند رو به رشدي داشته و هم اكنون با هزينه هاي حمل حدود ۲۳ تا ۲۴ هزار تومان به دست مصرف كننده مي رسد كه در هفته هاي گذشته قيمت سهام سيمان و فولاد در بورس كالا كاهشي بوده و نمي توان عرضه مصالح ساختماني در بورس را علت اصلي نوسانات قيمت اين كالاها عنوان كرد.
سازندگان مسكن مي گويند تا زماني كه نرخ مصالح ساختماني به ثبات نرسد ريسك اجراي پروژه هاي ساختماني به قوت خود باقي است. مطابق آمار، ساخت و ساز در شهر تهران نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد و نسبت به سال ۱۳۹۲ بالغ بر ۷۶ درصد كاهش يافته است. كاهش عرضه واحدهاي مرغوب در بازار مسكن منجر به فشار تقاضا و افزايش قيمت شده و اين در حالي است كه چشم انداز روشني مبني بر ثبات نرخ مصالح ساختماني و به تبع آن برآورد هزينه و فايده توليد مسكن وجود ندارد.

بنا به گفته بهزاد رحيمي، عضو كميسيون صنايع و معادن مجلس، از آنجا كه بهاي سيمان بر قيمت تمام شده توليد مسكن تاثير مستقيم دارد، وزارت صنعت، معدن و تجارت بايد به اين موضوع به صورت جدي ورود كرده و از فعاليت سوداگران در بازار جلوگيري كنند.

وي با بيان اينكه در حال حاضر مشكلي در توليد سيمان در كشور وجود ندارد و توليد مازاد نياز است، ادامه داد: زمينه صادرات سيمان وجود ندارد و دلال بازي موجب شده قيمت سيمان همانند فولاد بيش از نرخ مصوب افزايش يابد.

گزارش اشکال Top